Systrami

Systrami är en designerduo som består av Signe Andersson och Josefin Löfgren.

De har bland annat gjort en serie med prints som de kallar DE PIPER NÄR VI STAMPAR PÅ DEM.

Serien är en hyllning till det som inspirerar. Hela originalserien är tecknad med tuschpenna och de är gjorda för hand. Illustrationerna är ej digitalt redigerade. Plus i kanten -> Alla prints är signerade för hand! Josefin som ritat motiven har som livsmål att teckna varje utrotningshotad art. Heja henne!

 

Elefanter är makalösa djur. Den afrikanska savannelefanten lever tillsammans i blandade familjer bestående av 60-70 individer. Dessa flockar leds alltid av stora honor. Idag finns det bara ca 400 000 savannelefanter kvar trots att de nästan inte har några naturliga fiender alls. Den stora anledningen till varför elefanten riskerar utrotning är tjuvjakten. Efterfrågan på elfenben är fortfarande otroligt hög. Vi vill minnas er!

 

Myrkotten lever i skogar och stäpper och förekommer i Afrika söder om Sahara samt i Syd- och Sydostasien. Den kännetecknas av att stora delar av kroppen är täckt av hårda fjäll som liknar tallkottens, därav det svenska namnet – Myrkotte. När en myrkotte känner sig hotad försöker den i första hand att ta skydd i sitt underjordiska bo men är avståndet för långt rullar den ihop sig till en liten boll som är näst intill omöjlig att bryta upp för fienden! Till skillnad från de allra flesta däggdjur har myrkotten inte några tänder utan fångar sin föda, som består av termiter och myror, med sin lååååånga, klibbiga tunga. Idag är all handel med myrkotten och dess kroppsdelar strikt förbjuden, trots detta minskar alla populationer fortfarande och detta är främst beroende av tjuvjakt. Vi tycker att myrkotten är bland det gulligaste vi sett och hoppas att den får finnas kvar och leva ostörd i många hundra år till!

 

Snöleoparden – den mest okända av alla de stora rovdjuren. Snöleoparden lever i låglänta barrskogar på ca 1 500 meters höjd men kan jaga på upp till 6 000 meters höjd under sommarmånaderna. Den har en otroligt imponerande spänst och kan under jakt göra språng på upp till femton meter. Den räknas till de stora kattdjuren men saknar, i likhet med de mindre kattdjuren, förmågan att ryta. Med anledning av snöleopardens vackra, silverfärgade päls samt att den fäller tamboskap är tjuvjakten fortfarande utbredd. Att det idag uppskattas finnas kvar endast 4 500- 7 000 snöleoparder i de tolv asiatiska länder där de lever är ett resultat av detta.

 

Havslädersköldpaddan är världens största sköldpadda, den kan bli över 200 cm lång och väga ca 500 kg. Idag är den här sköldpaddan, likt många andra sköldpaddor, utrotningshotade. Faktorer till utrotningshotet är ägg och -sköldpaddsfångst för mänskligt syfte, havsförorening, kustutveckling, klimatförändringar och bifångst. Havslädersköldpaddan är sista överlevaren i den förhistoriska, mer än 100 miljoner år gamla, familjen av havslädersköldpaddor.

 

Addaxantilopen lever idag i små delar av Saharaöknen, men har tidigare funnits över hela nordliga Afrika. Dagens modernisering av vapen har ökat jakten på antilopen, samt sökandet efter olja i Sahara har gjort att Addaxen idag nästan är helt utrotad. Det beräknas finnas mellan 500-200 antiloper kvar.

Motiven har de sedan brutit upp i mönster som de låtit trycka på ekologisk bomull som de sedan sytt sjalar av. En rolig nyhet i vår är att de även kommer göra kimonos i samma tyg!

På fredag 23 januari,  klockan 16 kommer designerduon att infinna sig hos Eljest för att skapa två olika kreationer, LIVE!

 

Josefin kommer att måla en tavla och Signe kommer att sy det allra första vårplagget från SYSTRAMI 2015! De två kreationerna kommer sedan att auktioneras ut. Vart pengarna går bestämmer ni, så kom till Eljest och rösta för den organisation som du brinner för och känn skaparglädjen i luften!

Vi ses där!