Eljest – the story. Del 2: Barndomen

I oktober 2014, fick Kapten Hillebjörk ett erbjudande hon icke kunde motstå: att hyra en butikslokal mitt i smeten av Umeås centrum, närmare bestämt på Kungsgatan 54.

15 november slogs återigen portarna upp till Eljest. Tanken var att hålla öppet under två månader, men butiken blev kvar ända tills i mitten av januari 2016, alltså typ 14 månader. Mon dieu, det blir i sanning aldrig som man tänkt sig.

Vi hittade på något som vi kallade Eljest LIVE, ett event där våra kreatörer gästade butiken under en dag. Signe och Josefin från Systami kom och sydde en kimono och målade en tavla som vi auktionerade ut på Tradera, Marie från Marie ritar kom och ritade en bild som vi lottade ut på Instagram, Sara från Flurbränna kom med en massa honung och hade provsmakning i butiken och Maria Linghult besökte oss en kväll efter stängning och lärde oss om Ascension Meditation.

Andra spännande saker som hände var t ex att Kapten fick en sjömansparlör av Kustbevakningen, åt oerhörda mängder färskosttallrik från Rost, fyllde ett skyltfönster med ballonger och Chefen, aka Mini, smet ut genom dörren i ett obevakat ögonblick. Som tur var återfanns hon inom kort av uppmärksamma förbipasserande och befann sig strax åter ombord i oskatt skick.

I sällskap av sin 3-åriga brosdotter, signerade Kapten Snillemört i december ett kontrakt för permanent kajplats. Planen var att segla ett kvarter nordöst, till bibliotekets gamla lokaler och där bli fast förankrad från och med juni 2016. När butiken stängde den 9 januari såg hon fram emot ett par månaders stiltje. Äta god mat, gympa, leka med Chefen, bokföra och jobba med en webbutik. Men tänk om hon vetat vad som väntade bortom horisonten... Det får ni veta mer om i nästa avsnitt av Eljest - the story.