Umeåmusik

Förr i ti'n så drev jag en butik tillsammans med mina föräldrar, den hette Popshop. Där hittade jag på lite olika saker, bland annat att vi skulle samla lokal musik på ett och samma ställe. 

Den samlingen har jag nu tagit med mig till Eljest där den finns att beskåda i alla sin prakt. Dessutom är alla skivor i samlingen till salu, så hittar man något så är det fritt fram att handla.  (Och vill ni veta en hemlis? Innan jag och Love började kila stadigt så var han in med ett gäng LP-skivor som hans band Kardinal Synd gjort. Jag tyckte han var gullig och tuff som spelade trummor i ett punkband.)

Kardinal Synd. Från vänster: Carl Svedjehed, Love Sundlöf (guliigull) och Martin Runnzell.

Kardinal Synd. Från vänster: Carl Svedjehed, Love Sundlöf (guliigull) och Martin Runnzell.

En sak som jag är väldigt stolt över med Eljest är att vi samlar etablerade kreatörer sida vid sida med okända skapare. Precis så är det i vår musiksamling också. Vi har bland annat Lisa Miskovsky, Refused, Säkert! och Frida Hyvönen som ni nog känner igen. Vi har också t ex (supercoola) Kardinal Synd och Shield som ni kanske inte tycker låter lika bekanta? Shield är min storebrors HC-band som de hade under 90-talet.

1984 kom boken Rock i Umeå 1958-1983, skriven av Jan Hofverberg. Som ytterligare ett led i mitt musiksamlande - och för att jag gillar musik, men inte kan spela - började jag med vad som jag tänkte skulle utgöra fortsättningen på den boken. Ambitionen var att till 2014 (då Umeå var Kulturhuvudstad) ha en komplett förteckning över samtliga band, artister, klubbar, föreningar, företag och eldsjälar verksamma i Umeås musikscen under de senaste 30 åren.

För att förenkla insamlandet av denna minst sagt digra information, hade jag gjort iordning en enkät som man kunde fylla i, skicka in också la jag upp det på en blogg med målsättningen att sammanställa det i en bok. Det insamlade materialet finns kvar på wordpress.umeamusik.se också finns facebooksidan Umeåmusik, men det blev tyvärr inte så mycket mer av det. Om någon läser detta och vill hjälpa oss att gå vidare med projektet, hör av er! 

Tillsvidare är ni himlarns välkomna in till oss och undersöka vår skivsamling!