DIY: ljuslyktor av buteljer

För ett par år sedan bodde jag i en by som heter Ultervattnet, utanför Robertsfors. En sommar ordnade jag ett garden party i min trädgård. Inför detta event tillverkade jag en uppsjö med ljuslyktor av gamla glasflaskor. De blev jättefina och jag tänkte få tipsa om hur man gör dem!

1. Tag en gammal butelj eller två och lägg i blöt. Detta för att på ett enkelt vis avlägsna eventuella etiketter. Jag använde en plasthink med vatten spetsat med diskmedel. Ibland var jag tvungen att fuska med lite T-röd på ett papper för att få bort sista klisterresterna, men oftast gick det bra bara de fick ligga tillräckligt länge i vatten.

ett-copy.jpg

Moment två är det enda steg där vi behöver ett litet specialverktyg, en glaskniv. Finns för ca hundralappen på hobbyaffärer eller sådana där ställen där man kan köpa det mesta. Det finns de som är gjorda för att skära jämna spår i just runda flaskor, men jag körde på en helt vanlig glaskniv. Istället uppan jag en genial ställning där jag satte fast kniven med en tving på ett bord, bredvid en kloss som jag kunde snurra flaskan mot för att få ett hyfsat jämt spår.

tva.jpg

Tricket är att inte trycka så hårt, utan bara låta det bli en fin skåra i glaset. Trycker man för hår så kommer kanten att bli ojämn eller så spricker hela flaskan.

Nästa steg har jag inte lyckats fota, men idén är lika enkel som genial. Koka upp vatten och häll över skåran samtidigt som man spolar kallt vatten alldeles utmed. Snurra lite på flaskan så den blir varm överallt och så plötsligt kommer bottnen bara att trilla av. Värsta coolt!

Ta sedan ett fint sandpapper och jämna till kanterna, bara så det vassaste försvinner i alla fall.

Jag lyckades inte få någon som blev superjämn, så jag ställde dem på lite småsten så de skulle stå stadigt. Bredvid pyntde jag några hela flaskor med blommor och ställde ut arrangemanget i trädgården – klart!

Jag fick några fler tips på vad man kan göra med lyktan sedan. Sätt i en kork, vänd den upp och ner, fyll den med sten eller sand och snurra fast en ståltråd och häng upp den i ett träd. Eller så vänder du den upp och ner och stoppar ner den i marken så har du lite markbelysning.

Det var allt för nu. Tjenamors!