Länge hade jag för vana att gå tidigt till sängs

annahd.jpg

Det här är Anna Holmström Degerman, hon är författare bosatt i Norrbyn. Tidigare har hon gett ut ett antal barn- och ungdomsböcker och nu kommer hon med romanen Länge hade jag för vana att gå tidigt till sängs. 

Nu under Littfest kommer hon att berätta om Norrlandsfeelgood, om boken, skrivprocessen och att debutera igen. Jag fick mig ett snicksnack med henne. 

Eftersom hon inte trodde att hon skulle kunna leva på att vara författare, utbildade hon sig också till journalist och bibliotekarie, medan sedan några år tillbaka så skriver hon faktiskt på heltid.

Hennes första bok, Modighetsprovet, kom ut 2008 och sen dess har det blivit totalt tretton böcker för barn och nu en roman för en vuxen publik.

Jag skrev min första berättelse (som jag minns tydligt) i tvåan. Sen skrev jag mig igenom hela min skoltid fram till gymnasiet där jag tappade sugen och faktiskt hade ett uppehåll på nästan tio år. Under den tiden skrev jag inget skönlitterärt alls.

När hon skriver sitter hon oftast hemma, men det händer också att hon åker iväg en kortare eller längre period, t ex har hon fått resestipendium för att skriva i Reykjavik, Belgrad, Missenträsk och Spanien. En av favoritplatserna är sommarstugan i Långron. Norrbyskär är ett annat älsklingsställe.

Jag är förtrollad av miljön och historien bakom sågverkssamhället i havet. Någon gång ska jag skriva om det. Jag har faktiskt börjat lite.

Inspirationen till historierna kommer från vardagen, människor och vad vi säger till varandra. Också läser hon väldigt mycket!

Hennes nya bok Länge hade jag för vana att gå tidigt till sängs är ett exempel där hon inspirerats av en bok. Det började med titeln som är hämtad från Marcel Prousts På spaning efter den tid som flytt, som börjar precis så. Men berättelsen som det till slut blev är en blandning av berättelser som hon burit med sig länge. 

Den handlar om Annie som efter ett gräl med sin man hemma i Uppsala plötsligt bestämmer sig för att åka tillbaka till sin barndomsort och renovera det nedslitna hotell hon ärvt. Och läsa Proust. Men det hon möter när hon kommer tillbaka till Storbygdsele är inte alls det hon hade förväntat sig. Den handlar också om återvändande, ursprung, kärlek och familjehemligheter.

När jag är inne i ett manus så skriver jag 4-6 timmar om dagen och jag har nästan alltid en slags grovplanering där vissa händelser finns med, och även hur jag tänkt mig ett slut. Grejen är att berättelsen ofta börjar ta sina egna vägar som inte stämmer med min planering och när det händer låter jag den göra det. Det blir bäst så. Jag brukar skriva från början till slut innan jag börjar bearbeta texten igen och då skriver jag igenom den en gång till, och en gång till och kanske några gånger till innan jag är redo för att skicka till förlag.
Allt jag skriver tänker jag mig för utgivning. Det är ju mitt jobb. Däremot låter jag inte tankar på utgivning störa skrivprocessen. Skriv klart först och fundera sedan på vilket förlag som kan tänkas vilja ge ut. Tvärtom tror jag blir hämmande.

Hennes tips till andra som drömmer om att ge ut en bok är att skriva så mycket en bara orkar och läsa ännu mer! Skriv den berättelse som betyder något för dig och hitta din egen röst. Läs högt för andra eller för dig själv, då hör du hur texten låter. Sök dig till andra människor som skriver.

Ni kan se Anna i Studion på lördag kl 10.00 - och boken kan ni köpa här! Passa på under Littfest, då har vi 10% rabatt på alla våra böcker!