Annalena Hedman och KRONAN

kronan.jpg

Imorgon, 28 april, släpper Annalena Hedman sin nya barnbok KRONAN och vi bjuder in till tårtkalas på Eljest. Jag skickade några frågor till henne inför detta kungliga besök och det här är vad jag fick veta:

Vem är Annalena Hedman, om du skulle beskriva dig själv med en eller två meningar?

En ovanligt sällskapssjuk ensamvarg som gillar att läsa, dagdrömma och skriva.

Kan du berätta kort om handlingen i Kronan? 

Mimmi och Henry hittar en antik krona i en gammal amerikanare som Mimmis bonuspappa Broman just köpt. För att inte Broman ska bli misstänkt för stöld bestämmer de sig för att gömma den, tills de kommit på vad de ska göra med den. Men kronan tycks ha starka krafter och en egen vilja ... Märkliga saker händer, det blir action och farligheter! Och så bygger de en flotte.

Hur kom du på handlingen i Kronan? 

Jag läste en artikel om en krona som blivit stulen på Etnografiska museet och som återfanns i en bortglömd väska hos Rikskriminalpolisen efter 25 år. Det var så knasigt och osannolikt, så där som verkligheten ju kan vara. Det, älvar, och gårdar med många bilar på (som man ju ser lite här och där) blev min inspiration. 

Gillar du gröt? 

Ja! Havregryn äger. 

Var satt du och skrev boken? 

På alla möjliga ställen. Favorit: i en hängstol under en gran (ovanför en myrstig).

Hur fick du den utgiven på Natur och Kultur? 

Jag skickade in mitt manus och hade turen att den formidabla Marie Augustsson (förläggaren bakom Cirkeln och en massa andra bra böcker) läste den och föll för den.  

Skriver du disciplinerat eller lite då och då? 

Jag skriver disciplinerat lite då och då. :)

Kan du berätta lite om hon som illustrerat boken, vem hon är och hur ni kom i kontakt med varandra? 

Hon heter Sofia Falkenhem och det var förlagets (Maris) utomordentliga idé att be henne illustrera boken. Hon har illustrerat många fina böcker, t ex böckerna om Kalle Skavank (författare Petrus Dahlin) och de om monstret Frank (författare Mats Strandberg). Jag älskar alla bilderna och de stämmer väldigt väl med de jag hade i huvudet när jag skrev. Vi har mejlat varandra om bilar och broar (se boken) men har inte träffat henne. Det hoppas jag få göra snart för hon verkar så cool.

Visst ska folk komma och köpa boken imorgon? 

Jag hoppas att de åtminstone vill komma, äta tårta, pyssla eller bara säga hej!

Det hoppas jag också att ni vill göra, varmt välkomna! Läs mer om eventet här.